Glas in lood
Het ambacht glas in lood wordt al sinds de Romeinen gebruikt als bescherming tegen weer en wind. Omdat de productie van grote stukken glas toen nog niet mogelijk was, werden kleinere stukken glas in een houten of ijzeren frame geplaatst. Daarna werd uiteindelijk gebruik gemaakt van lood om de stukjes glas met elkaar te verbinden.
Het ambacht is sindsdien niet veel veranderd van toen. Dit maakt het een heel mooi beroep!
De oudste nog complete ramen ter wereld uit de 11e eeuw bevinden zich in de Dom van Augsburg en stellen een drietal Bijbelse figuren voor : Hosea, David en Daniël.
Het opbouwen van een glas in lood paneel
de techniek van glas in lood houd in dat je verschillende stukjes glas in een loodprofiel zet. Een standaard loodprofiel ziet er eigenlijk uit als een H model. Hier kun je dus aan twee kanten een stukje glas in schuiven. Je begint met een loodprofiel in de hoek van de tafel. Dan bouw je het raam op door elke keer een stukje glas te plaatsen, weer een loodprofiel, weer een stukje glas enz. tot het hele raam in elkaar zit. Dan zorgen we ervoor dat alle loodprofielen mooi in elkaar doorlopen en de lijnen recht zijn. Dan wordt elk kruispunt gesoldeerd, het raam omgedraaid en ook aan deze kant wordt elk kruispunt gesoldeerd.
Hierna wordt het raam gekit om het wind en waterdicht te maken. We smeren dan een soort pasta op basis van krijt, lijnolie en siccatief over het glas in de loodprofielen zodat de openingen tussen het glas en het lood dicht zijn. Hierna wordt het raam goed schoon gemaakt met doeken en zaagsel en eventueel nog afgewerkt met windroedes of andere afwerkingen.
Kitten van een glas in lood paneel
Schoonmaken van een glas in lood paneel met zaagsel
Je kunt glas in lood ook tussen dubbel glas plaatsen. Dan hoeft het niet gekit te worden. Het raam wordt dan alleen goed schoon gemaakt en eventueel gepatineerd. Patina is een oxideermiddel wat het lood donkerder maakt. Het krijgt dan de authentieke uitstraling van een oud glas in lood raam.
Gepatineerd lood
Glas in lood gemaakt met verschillende technieken
Glas in lood kennen de meesten vooral van kerken en oude gebouwen, het heeft een beetje een stoffig imago. Maar er is nog zoveel meer mogelijk met glas in lood! Ieder ontwerp in wat voor stijl dan ook kan tot een glas in lood raam omgetoverd worden. Al dan niet met gebruik van verschillende technieken. Neem zeker even een kijkje in de galerij voor inspiratie en om meer te zien van mijn werk.
Heb je al glas in lood in je woning en zitten hier wat gebroken ruitjes in? Dit kan bijna altijd ter plaatse gerepareerd worden! Dit wordt vaak vergoed door de verzekering en is zo gedaan. Kijk voor meer informatie op de pagina reparatie of stuur me meteen een berichtje!
Ook kun je het oude glas in lood tussen dubbel glas laten zetten voor een hogere isolatiewaarde van je woning. Kijk voor meer informatie op de pagina glas in lood tussen dubbel glas.
Glas in lood wordt tussen dubbel glas gezet
Wil je graag nieuw glas in lood laten maken aarzel dan niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek rondom de mogelijkheden en de kosten voor het maken van glas in lood.
Meer informatie over het restaureren van (monumentale) vensters of projecten vind je op de pagina restauratie.